söndag 31 juli 2016

Kuriosa om Hå

Idag fick vi besök av en granne, Håkan, en av de få fastboende i byn. Han välkomnade oss hit och pratade bort en stund. Han berättade att betongfundamentet som vår sovstuga står på är en rest av det gamla timmerforslingen som var ett av Europas största vedlager runt sekelskiftet. Betongfundamentet var ett fäste till vajrar som var motvikt till kranarna de flyttade timret med. Finns flera runt om i skogen härikring, så en liten äventyrsfärd står nu på agendan.

Han berättade vidare att huset vi bor i (storstugan) tidigare var garage och förvaring till alla de som jobbade och bodde i kaserner här i Hå. Sen var det en farbror till honom som byggde om och till huset till hur det ser ut idag. Det var alltså Håkans kusin som vi köpt stugan av...

Vi fick också veta att han hjälpt till att klippa gräsmattan vid några tillfällen, men då fick man åka runt en sten som inte syns nu... Tydligen är den helt begraven i de hemska hallonrosorna... (I hate them...).

I Hå's storhetstid var det mycket folk som bodde och jobbade här. Vallviks livs hade en filial här och om jag förstått det hela rätt så fanns till och med en Konsumbutik en gång... Fick tips om att titta in på en hemsida som heter Dibis.se, där det ligger gamla diabilder från Hälsingland, tittar man under bildarkiv -> Sörljusne -> Sörljusne Intresseförening -> Håbilderna så hittar man en massa roliga bilder på hur det såg ut förr. Tyvärr kunde jag inte visa några, men kolla gärna!

När Håkan gått hem igen åkte vi och handlade. Lagom till hemkomst öppnade sig himlen... Vi har ju klarat oss finfint tills nu, har nästan inte regnat här alls, så det var väl dags nu. Det åskade lite på håll och haglade hos oss. Men vår lilla stuga är bra den - klarar minst sagt alla väder! <3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar